Detta händer på lägret

Du kan också läsa mer detaljerat om lägrets program, med foton och bildstöd, klicka här!

Lägerliv på Åhusgården
Livet på Åhusgården är fullt av händelser och program. Förmiddagarna ägnas åt konfirmandundervisning, där samtal blandas med teater, musik och skapande. Eftermiddagarna fylls av praktiskt inriktade program till exempel scouting, tennhantverk, gympa, batik och bad. På kvällarna har ofta någon grupp av ungdomarna eller ledarna förberett ett kvällsprogram. Det kan till exempel vara lekar, tävlingar, sport, disco eller stämningsfulla upplevelser i kyrkan. På Åhuslägret är alla alltid med på aktiviteterna och vi ser tillsammans till att det känns roligt, möjligt och spännande. Ledarna visar och instruerar, peppar och entusiasmerar. Det finns tydliga rutiner och schema som gör att lägerdagarna blir överskådliga och att den som behöver förberedelse kan få det. Det blir också hemligheter och överraskningar, men i en trygg struktur.

Scoutläger på Ivö
Lägrets andra vecka åker vi fyra dagar till den vackra lilla ön Ivö. Vi reser våra tält på en äng alldeles invid stranden och lever lägerliv genom att laga mat över öppen eld, tvätta oss i sjön och sova i tält. På kvällarna är det lägerbål med sånger, sketcher och vilda tjut. När mörkret faller sitter vi tillsammans på stranden i den sköna tystnaden och ser ut över vattnet. Veckan innehåller starka naturupplevelser och vi kommer varandra närmare genom att uppleva helt nya saker tillsammans.

Familjer på besök
Varje söndag är ungdomarnas familjer välkomna på besökssöndag. Då firar vi gudstjänst tillsammans och konfirmanderna medverkar med sång och spel. På så sätt blir hela familjen delaktig i lägerupplevelsen och kan följa vad ungdomarna upplever och lär sig. Den största besökssöndagen är efter två veckor, då hälsar vi nära och kära välkomna och visar hur vi lever på lägret. I samband med första besökssöndagen  anordnar vi vuxendop för de konfirmander som ännu inte är döpta.

Foto: Lena Ringstad

Konfirmation
Den fjärde veckan avslutas med ett dygn för konfirmandernas familjer och släktingar. På lördagen är det scoutinvigning, konfirmation i Åhus Sankta Maria kyrka och festkväll på Åhusgården. På söndagen är det högtidlig gudstjänst med kyrkospel av konfirmanderna och nattvardsfirande. Gudstjänsten följs av olika avslutningsceremonier.

Förträffar
För att det ska kännas tryggt att åka till Åhuslägret behöver vi lära känna varandra lite innan, och därför har vi förträffar under året innan man går på lägret. I november hösten innan lägret träffas alla ungdomar, ledare och föräldrar i Allhelgonakyrkan i Lund. Det blir gudstjänst, samtal, aktiviteter och information om lägret. Konfirmanderna får umgås lite med ledarna och jag får prata med er föräldrar. I januari-mars träffar lägerprästen Teresa varje konfirmandfamilj enskilt, så att man ska få tillfälle att ställa de frågor man har och berätta om sig själv eller sitt barn i lugn och ro. För ungdomarna med funktionsnedsättning blir samtalet i form av ett hembesök. Det är bra att träffas i en miljö som är trygg för ungdomen själv, och då följer också en av ledarna med och lär känna konfirmanden lite extra. Ungdomar utan funktionsnedsättning får komma tillsammans med en eller flera föräldrar till ett möte med Teresa i Allhelgonakyrkan i Lund. På Påskdagen har vi förträff med alla ungdomar, ledare och föräldrar på Åhusgården i Åhus. Då får vi umgås lite mer och bekanta oss med alla platser som vi ska vara på till sommaren: lägergården, konfirmationskyrkan med mera. 

Rättigheter 
Foton, bilder, texter och layout får inte kopieras eller användas utan medgivande från Föreningen Åhuslägret.